25-07-2016

Aikido op hoog niveau op Zomerschool 2016

Aikido op hoog niveau op Zomerschool 2016

De AFN-Zomerschool 2016 werd als vanouds gehouden in Soest van 21 t/m 24 juli. Met inspirerende en uitdagende trainingen van Terry Ezra, John Goverts en Piet Lagerwaard.

Het aikido van Terry Ezra Shihan (7e dan, UK) is van ongekend hoog niveau. Een hele uitdaging voor de zomerschool-deelnemers om de essentie daarvan te pakken te krijgen. Weliswaar weet iedere aikidoka van begin af aan dat je moet 'werken vanuit je centrum', maar hoe doe je dat? Ezra liet zien dat aikido pas echt werkt als dat centrum - en je hele aikido - wordt aangestuurd vanuit het onderlijf, de heupen, knieën en voeten. Makkelijker gezegd dan gedaan... Om dit te trainen, liet hij ons een breed scala aan oefeningen en technieken doen; ongewapend, maar ook met jo en boken. Ook de technische leiders van de AFN, John Goverts en Piet Lagerwaard (beiden 6e dan) lieten hetzelfde principe in hun lessen met duidelijke voorbeelden - en de nodige humor - zien.

De zomerschool verliep in een sprankelende en harmonieuze sfeer. Ook buiten de mat was het gezellig, vooral onder de deelnemers die in het nabije huisjespark 't Eekhoornnest bivakkeerden. Zelfs enkele Engelse en Spaanse gasten namen deel. Een pluim voor de docenten en de Zomerschoolcommissie onder leiding van Marije Nijkamp, die deze school nu voor de 15e keer op deze locatie mogelijk maakten!