05-11-2018

Kyu- en dangradenstage 4 november: leuk, levendig en leerzaam

Circa 30 aikidoka deden mee aan de halfjaarlijkse kyu- en dangradenstage in Utrecht. Het vernieuwde progamma bleek succesvol te werken.

Kyu-dangradenstage 2018-11-04 groepsfoto

In deze stage stonden aikidoka van kyu- en dan-niveau samen op de mat, onder leiding van vier van de hoogst gegradueerde leraren van de AFN. Zoals altijd stond ook nu het kenmerkende thema van de stijl van Terry Ezra centraal: werken vanuit je onderlijf. Hier werd dit thema ingevuld aan de hand van gewapende en ongewapende technieken, en het verband daartussen.

De eerste 1,5 uur was vooral gericht op kyugraden. Erik van Oorschot (4e dan) gaf de aftrap. Hij ging in op de beginselen van het werken met boken. Niet alleen de beweging zelf, maar ook houding, timing, afstand en focus zijn daarbij belangrijk. Trudeke Sterringa (5e dan) ging daarop verder met gebruik van de tanto in diverse technieken, en de rol van goede taisabaki daarbij.

In de tweede helft werd het verband tussen gewapend en ongewapend werken toegelicht aan de hand van principes die vooral bij dangraden van belang zijn. John Goverts (6e dan) liet dit zien aan de hand van de kaeshi-no-kata (boken tegen boken): een kata vol elementen waarin je kracht vervangt door subtiel aanvoelen en bewegen vanuit het centrum, je onderlijf. Hoe je hetzelfde principe ongewapend toepast, kwam tenslotte aan de orde in de les van Piet Lagerwaard (6e dan). Hij liet daarbij ook het belang van ontspanning zien. 'Eenvoudige' kyu-technieken als ikyo krijgen zo extra elementen die je eindeloos kan verdiepen.

John, Piet, Trudeke, Erik: veel dank! Voor herhaling vatbaar.

Kyu-dangradenstage 2018-11-04 Erik Kyu-dangradenstage 2018-11-04 Trudeke Kyu-dangradenstage 2018-11-04 John Kyu-dangradenstage 2018-11-04 Piet