08-12-2017

Nationale Aikidostage door gehandicapte instructeurs

Op zondag 3 december werd de eerste Nationale Aikidostage met gehandicapte instructeurs gehouden in Amsterdam. Deelnemers waren enthousiast!

Deze bijzondere gebeurtenis vond plaats in het kader van de Internationale Gehandicapten Dag gehouden en werd georganiseerd door de Aikido Bond Nederland (voorheen Aikido Nederland). Vier gehandicapte Aikido-instructeurs en twee 'old hands' van de organisatie gaven les aan ruim 30 Aikidoka’s uit het hele land. Het was de eerste keer dat een dergelijk evenement met gehandicapte leraren in Nederland (en daarbuiten) plaatsvond.

De stage werd geopend door Lydia Zijdel (3e Dan), Aikido-docent (level 3), en sinds 1983 als rolstoel-Aikidoka actief. Zij organiseert in de hele wereld aikido- en sportprojecten voor gehandicapten. In haar les liet ze zien wat je als rolstoeler met Aikido kan doen.

Daarna volgde een les door Erik Louw (6e Dan Aikido en menkyō en shidosha van Ōtake-dōjō in Katori Shintõ Ryu), die als eerste docent in Nederland in begin 1980 begon met lesgeven aan gehandicapten. Hij liet zien hoe niet-rolstoelers vanuit hanmi-handachi waza technieken kunt uitvoeren zoals rolstoelers dat doen.

Vervolgens liet Jonathan Griffioen (1e Dan) zien hoe je als Aikidoka omgaat met de ziekte van parkinson. Hij had al ca. 15 jaar parkinson en was nu 9 jaar bezig met aikido. Met technieken vanuit ushiro-ryotedori liet hij zien hoe je in situaties van overbeweeglijkheid toch je balans houdt en worpen maakt.

Wendelina Timmerman (3e Dan, sinds 1986 actief) gaf aan waar een slechthorende tegenaan loopt in een aikidoles. Alle instructie moet dan komen vanuit het zien. Gelukkig had zij een schrijftolk kunnen uitnodigen, die al het gesprokene razendsnel omzette in tekst die zichtbaar werd op tablets op de mat. Dat scheelt enorm. Wendy bouwde haar les op vanuit ademhalingsoefeningen en vroeg aandacht voor het centrum als kern van het aikido.

De vierde leraar was Martin Mens (3e Dan), aikidodocent (level 3), en sinds 1987 actief. Hij liet zien hoe hij omging met afasie, die hij opliep ten gevolge van een herseninfarct. Ook bij hem stond gecentreerdheid in alle Aikidotechnieken centraal, en daarbij vroeg hij aandacht voor extensie.

De dag werd afgeloten door  Wilko Vriesman (6e Dan Aikido), secretaris Aikido Nederland en secretaris International Aikido Federation. Hij wees erop dat iedereen op een gegeven moment met beperkingen te maken krijgt; denk aan blessures en veroudering. Wat biedt het Aikido om daarmee om te gaan? Werken met en vanuit het centrum wordt dan absoluut de kern. Als je contact maakt met het centrum van je partner, is het eigenlijk al gebeurd. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar een waardevolle uitdaging!

De afloop werd gevierd met lekkere drankjes en hapjes. Een heel bijzondere stage in een feestelijke sfeer.

Dank aan de organisatoren voor dit initiatief. Voor herhaling vatbaar!