02-11-2017

Weekendstage bij Ezra Shihan in Engeland: onvergetelijk!

Weekendstage bij Ezra Shihan in Engeland: onvergetelijk!

Veertien AFN-aikidoka trainden op 28 en 29 oktober met Engelse aikidoka in de dojo van Terry Ezra Shihan in Birkenhead.

Pascal was een van hen, samen met zijn dochter Sofie. Hieronder zijn verslag:

Domo arigato!

Vrijdag 29 oktober was het dan zover: Samen met mijn dochter Sofie en de rest van de AFN-delegatie, vertrokken we richting Birkenhead. Ik kan zeggen dat ik het best spannend vond: zou Sofie het als enige jeugdlid wel naar haar zin hebben? Was Ezra Sensei echt zo streng, zoals ik het weleens in de wandelgangen had opgevangen? Beweeg ik me straks als een houten plank over de mat? Plus nog tig andere zaken, waar ik me ongetwijfeld helemaal niet druk over zou hoeven te maken. Dit bleek al toen we ons op Schiphol verzameld hadden. De sfeer was relaxed en gezellig en het hing in de lucht dat het een mooi weekend zou worden.

Na een, geheel volgens Easyjet-normen, comfortabele vlucht landden we naast de Yellow Submarine, alwaar de taxibus klaar stond om ons, met een enigszins afgezwakte Magical Mystery Tour, naar het hotel te brengen. Hier werden we opgewacht door onze twee scouts Gerben en Pasi, die per auto vooruit waren gereden en hun missie succesvol volbracht hadden: zorgen dat de barkeeper aanwezig was om de bar open te gooien.

De volgende ochtend, na een lekker licht Engels ontbijtje, wandelden we richting Komyokan Dojo. Eenmaal binnen gekomen zag, rook en proefde je aan alles dat hier serieus Aikido bedreven werd. Dit werd nog eens bevestigd door het beginritueel en de daaropvolgende Torifune; zo slap als het Engelse bier is, zo krachtig was deze! En dan moesten de lessen van Sensei nog komen…

Piet had al vaker in de lessen vermeld wat voor een fenomeen deze man is, maar nu kon ik het met eigen ogen aanschouwen: echt geweldig!! Ik heb een persoon gezien die, naar mijn idee, een diep begrip van de essentie van Aikido heeft en dit wil delen, met eenieder die hier oprecht in is geïnteresseerd. Na twee zeer inspirerende lessen, waarbij we ook in de pauze zeker niet vergeten werden, keerden we allen voldaan terug naar het hotel. De mooie dag werd goed afgesloten bij de lokale chinees, met nog een slaapmutsje in het hotel.

De volgende ochtend stond ons wederom een bijzondere ervaring te wachten, namelijk Kototama. Ik zou dit wel willen uitleggen, maar volgens mij moet je dit, net zoals de lessen van Sensei, vooral meemaken. Aansluitend nog een les, en toen moesten we ons helaas alweer langzaam klaar gaan maken om richting thuis te gaan. Nog even gecheckt of Chinees lunchen anders is dan Chinees dineren, maar dat zit waarschijnlijk in de details.

Graag wil ik, ook namens Sofie, alle betrokkenen hartelijk danken. Mede dankzij jullie is het een onvergetelijk weekend geworden!