Op 20 september 2022 hield Alette Krabman, aikidoka en leerling van Piet Lagerwaard shihan, een lezing in het Arnhems Boekencafé Libertas over de achtergronden, karakteristieken en de waarde van aikido. Voor Alette is aikido een echte levenskunst. Naast de aikidoka die de lezing bijwoonden, was er een tiental niet-aikidoka aanwezig wat zorgde voor een levendige discussie na afloop. 

Alette’s verhaal werd ondersteund door Cathrien en Malou, in gi en hakama, die een aantal aikido principes in beeld brachten. En een deel van de persoonlijke aikidobibliotheek van Piet en Cathrien sensei was aanwezig om het verhaal compleet te maken.

De bekendheid van aikido als krijgskunst, als sport en als tool voor persoonlijke ontwikkeling heeft met deze, voor de aikidowereld innovatieve aanpak weer een boost gekregen in Arnhem en omstreken. Iets om eens op tournee te gaan naar de andere dojo-locaties van de AFN in Rotterdam en Utrecht?

Het mooie van een lezing is dat de uitgeschreven tekst met anderen gedeeld kan worden, keer-op-keer herlezen kan worden, en keer-op-keer tot inspiratie kan dienen, net als ieder ander essay. De tekst van Alette’s lezing, getiteld Aikido een levenskunst?’ is daarom hier voor iedereen te lezen.